ΣΤΕΛΛΑ, 15 ΕΤΩΝ
Μαθήτρια - 3ο Γενικό Λύκειο Πολίχνης Θεσ/νίκη- ENO Greece
Αλαζονεία ή Συλλογικότητα?
Ρωτώντας τα τελευταία χρόνια τους κατοίκους της Ελλάδας τι φταίει και η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη χώρα το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ακούσουμε ίδιες απαντήσεις. Το πιο πιθανό είναι να πάρουμε απάντηση απ’ όλους πως αυτοί δεν φταίνε… Και σε εμάς τους νέους που είμαστε το μέλλον αυτού του τόπου και πασχίζουμε να μάθουμε την αλήθεια ποιος θα μας την πει;
 
Ζούμε σε μία χώρα που κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Στη χώρα που όλοι κοιτούσαν και κοιτούν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον χωρίς να νοιάζονται για το καλό του συνόλου. Εκεί που όλοι κατηγορούν τους υπάρχοντες πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα για την τακτική τους αλλά και πάλι τους ψηφίζουν. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως ο κυριότερος λόγος που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη θέση τώρα είναι η αλαζονεία που έδειχναν ‘‘τις καλές εποχές’’ οι πολίτες και η αδιαφορία για την ευημερία της χώρας. Έτσι συμπεραίνουμε πως οι απάντηση που θα πάρουμε, πως αυτοί δεν φταίνε, σε ένα μεγάλο βαθμό είναι ψέμα. Γιατί αν δεν φταίει ο πολίτης που αδιαφορεί, που καταπίνει αμάσητο ό,τι του λανσάρουν χρόνια τώρα και δεν έψαξε ποτέ για την αλήθεια επειδή πολύ απλά τον συμφέρανε κάποιες καταστάσεις τότε ποιος φταίει;
 
Η λύση πιθανότατα να μη βρεθεί ποτέ στα μέτρα και στα μνημόνια. Η λύση θα βρεθεί μέσα στην Ελλάδα και από τους ίδιους του έλληνες. Θα καταφέρουμε να γλυτώσουμε από αυτές τις συγκυρίες μόνο όταν ενωθούμε όλοι μαζί και αποφασίσουμε να δουλέψουμε συλλογικά. Χωρίς να βάζει ο καθένας ανάμεσα το προσωπικό του συμφέρον αλλά σκεφτόμενοι το καλό της χώρας μας και των επόμενων γενιών.
 
Αυτό που κατά τη γνώμη μου θα βοηθήσει την Ελλάδα να ορθοποδήσει είναι να καταλάβουν οι έλληνες πως το μέλλον αυτής της χώρας είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και το εμπόριο. Τα επαγγέλματα δηλαδή με τα οποία ασχολιόντουσαν οι έλληνες χιλιάδες χρόνια πριν. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που μπορεί να ακολουθήσει πρότυπα μιας βιομηχανικής χώρας αλλά είναι χώρα που μπορεί να επενδύσει το μέλλον της στην εκμετάλλευση της γης και της θάλασσας.
 

Κλείνοντας αυτό το γράμμα επισημαίνουμε πως η νέα γενιά ακόμη ελπίζει και περιμένει οι αποφάσεις των μεγάλων για το σήμερα να μην επηρεάσει αρνητικά το αύριο, δηλαδή το μέλλον της.