MEGAN GOULD
Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών
Προκατάληψη ενάντια στη πραγματικότητα
Πριν από ένα μήνα, πετούσα πάνω από τον απέραντο Ατλαντικό Ωκεανό με προορισμό μια χώρα στην οποία και θα διέμενα για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Μια χώρα με χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Μια χώρα με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και αρχιτεκτονική που είναι αναγνωρίσιμες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και που αξίζουν αν μη τι άλλο να απεικονίζονται σε καρτ-ποστάλ. Μια χώρα της οποίας η γλώσσα είναι το στέλεχος των άλλων γλωσσών. Μια χώρα που είναι τόσο μικρή σε έκταση, αλλά παράλληλα με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία: η Ελλάδα . 
 
Πόσες φορές όμως έχω ακούσει από άλλους Αμερικανούς να λένε "Θα ταξιδέψεις αυτή την περίοδο στην Ελλάδα; Είναι ασφαλές;" ή έστω κάποια άλλη παραλλαγή της φράσης. Το ακούω τόσο συχνά μάλιστα  που μετά από κάποιο σημείο άρχισα να αισθάνομαι πως ο λόγος που επιθυμώ να πάω, δεν ήταν αρκετά ισχυρός για να αντιταχθεί στην δική τους αρνητική εικόνα για την χώρα.
 
Από τότε που ήμουν πρωτοετής στο κολέγιο, προγραμμάτιζα με την οικογένειά μου να περάσω ένα εξάμηνο στην Ελλάδα, και με πολύ ζήλο ήλεγχα κάθε λεπτομέρεια για να σιγουρευτώ ότι όλα έβαιναν καλώς και βάσει σχεδίου . Τότε λοιπόν έλαβα μια ειδοποίηση από το πανεπιστήμιο μου ακριβώς πριν από την λήξη υποβολής των αιτήσεων, σημειώνοντας  πως ήταν πλέον απαραίτητη η συμπερίληψη και μιας δεύτερης χώρας επιλογής, καθώς υπήρχαν σκέψεις για το κλείσιμο του τμήματος που πηγαίνει στην Αθήνα. Κατέληξα στο σημείο να απευθυνθώ στην διοίκηση του κολεγίου και να αποσαφηνίσω πως εξακολουθούσα να επιθυμώ να πάω στην Ελλάδα παρά τα όσα είχα ακούσει , και ότι οι γονείς μου υποστήριζαν την απόφαση μου.
 
Με την καθοδήγηση του Συντονιστή της Διεθνούς Εκπαίδευσης , ήμουν σε θέση να κρατήσω ζωντανό το σχέδιο μου να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό, και να ‘μαι λοιπόν στην Ελλάδα... Έχω πλήρη επίγνωση ότι είμαι η τελευταία φοιτήτρια από το κολέγιο μου που θα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα, αν και η πρόοδος και η εμπειρία μου θα αποτελέσουν κριτήριο για την απόφαση της διοίκησης ως προς το εάν οι σπουδές στο εξωτερικό για το τμήμα στην Ελλάδα θα προσφέρεται στο μέλλον στους συμφοιτητές μου.
 
Έτσι, οι προκαταλήψεις μου για την Ελλάδα ήταν ποικίλες. Από τη μία πλευρά είχα εικόνες των εκτεταμένων, επικίνδυνων ταραχών και των δυσαρεστημένων ανθρώπων, και από την άλλη είχα εικόνες από τα όμορφα ασβεστωμένα χωριά, πολύχρωμες πινελιές, σαλάτες με φέτα και χαμογελαστούς ανθρώπους.
 
Ανακαλύπτοντας την Αθήνα μόνη μου ή μαζί με άλλους Αμερικανούς φοιτητές ήταν μια εμπειρία που μου άνοιξε τα μάτια. Συνεχώς θαυμάζω με δέος τις διάφορες μορφές της ομορφιάς που λάμπουν μέσα σε αυτή την πόλη, οι οποίες είναι άγνωστες πίσω στην πατρίδα μου. Δεν περίμενα να δω τις νεραντζιές που συχνά περιστοιχίζουν τα πεζοδρόμια στη γειτονιά μου  προσθέτοντας εκρήξεις φυσικής ομορφιάς  και χρωμάτων . Ο συνολικός  χώρος  πρασίνου στην πόλη είναι εξαιρετικός κατά την γνώμη μου. Έχω περάσει από πολλά πάρκα και πλατείες που προσφέρουν εκτάσεις πρασίνου στους Αθηναίους για να το απολαύσουν , και η πλειοψηφία των μπαλκονιών των διαμερισμάτων που βλέπω είναι καλυμμένα με γλάστρες με φυτά.  Μερικές φορές υπάρχουν τόσες πολλές που δεν βλέπεις τίποτα παρά μόνο πυκνές φυλλωσιές  και αμπέλια  να ξεχειλίζουν στον χώρο. Φιλικές και φιλόξενες ταβέρνες είναι διάσπαρτες παντού, προσφέροντας γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως σουβλάκι, γύρο και την παραδοσιακή ελληνική σαλάτα ( η οποία στην πραγματικότητα ΔΕΝ περιλαμβάνει μαρούλι).
 
Ακόμα κι αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα μια μεγάλη οικονομική κρίση, η απεικόνιση του τι θα πει ελληνική ζωή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι απόλυτα ακριβής. Ναι, υπάρχουν πολλές απεργίες κατά την διάρκεια της εβδομάδας στην πόλη και συλλαλητήρια κάθε τόσο, αλλά υπάρχουν και άλλα θετικά πράγματα που συμβαίνουν και συχνά δεν απεικονίζονται στο ίδιο επίπεδο με τις πολιτικές αποτυχίες και τα λάθη. Η Ελληνική οικονομία στην πραγματικότητα επεκτείνεται σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι εξαγωγές. Πολλοί  Έλληνες έχουν πετύχει μέσα από τις προσπάθειές τους, αλλά τα μηνύματα αυτά δεν ταξιδεύουν έξω.
 
Μέσα από μια μη-κυβερνητική οργάνωση η οποία λειτουργεί σε εθελοντική βάση, όλες αυτές οι επιτυχίες έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν και  να μεταδώσουν την θετική επίδραση τους στην Ελλάδα. Το RepowerGreece ιδρύθηκε για να επαναπροσδιορίσει την Ελλάδα, καθώς και να συνδράμει στην προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας , όχι με βάση τις αποτυχίες, αστοχίες ή τα συμφέροντα των λίγων, αλλά μάλλον τις δεξιότητες, τα ταλέντα και τα επιτεύγματα των πολλών.
 
Επιχειρήσεις που προσπαθούν για τη περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, όπως κρασιά από την Κρήτη, ξενοδοχεία φιλικά προς το περιβάλλον, όπως  το Eumelia , και ντοκιμαντέρ όπως το The Prism GR2011, είναι τα μηνύματα που κοινοποιούνται μέσα από το Repower Greece . Η ιστοσελίδα αναδεικνύει ιστορίες του ελληνικού λαού που παρουσιάζουν μια πλευρά της Ελλάδας που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις λανθασμένες αντιλήψεις της διεθνούς κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην αναπτέρωση του ελληνικού ηθικού.
 
Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να εστιάζουν αποκλειστικά στους πολιτικούς της Ελλάδας. Οι ιστορίες επιτυχίας που αναδείχθηκαν μέσα από το RepowerGreece είναι εξίσου - αν όχι περισσότερο - σημαντικές να ακουστούν από την διεθνή κοινότητα αλλά και από τους  υπόλοιπους Έλληνες.  Σε αυτή την χώρα υπάρχουν θετικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα και σίγουρα κατά την περίοδο της κρίσης που βιώνει η χώρα σήμερα, οι ιστορίες αυτές δίνουν ελπίδα στον ελληνικό λαό, έμπνευση για να αναλάβει δράση και να βελτιώσει τη ζωή του, και απόδειξη της ελληνικής επιτυχίας στην διεθνή κοινότητα. Δεν θα πρέπει να επισκιάζονται και να μένουν στην αφάνεια σαν να μην έχουν σημασία.

Καμία χώρα δεν διοικείται μόνο από τους πολιτικούς της. Υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που κάνουν σπουδαία πράγματα στα καθημερινά δρώμενα της Ελλάδας, και αξίζει να ακουστούν οι ιστορίες τους. Η εικόνα της Ελλάδας που εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης δεν απεικονίζει ορθά την καθημερινή ζωή. Ως Αμερικανή πολίτης που ζει σήμερα στην Αθήνα και έχει βιώσει μια διαφορετική ατμόσφαιρα από εκείνη που της είχαν περιγράψει, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δείξουμε πόσο όμορφη εξακολουθεί να είναι η ζωή στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε όλη την ιστορία, όχι μονάχα την εκδοχή που κάποιοι επέλεξαν να παρουσιάσουν.